Interjú Segal Viktorral, a Fenyves Hotel Yact Club konyhájának megálmodójával

Kérlek mesélj arról, hogy Nálad mikor kezdődött a főzés iránti érdeklődés és szeretet?

 

Ez nálam egy gyerekkori szenvedély, mely igazából onnan indult, hogy én egy nagyon válogatós gyerek voltam, nem ettem meg mindent, nem ettem például zöldségeket, nem szerettem a halat. Azzal indult tehát minden, hogy elkezdtem magamnak főzni először reggeliket, szendvicseket csináltam. Így indult ez az egész őrület a konyhával. Gimnázium után ugye rögtön elkezdtem a tanulmányaimat és azóta nem is csinálok mást, csak ezzel foglalkozok.

 

Milyen út vezetett a Fenyves Hotel Yacht Clubig? Hol, kiktől tanultál?

 

Sokfelé tanultam. A Hiltonban kezdtem, majd rajtuk keresztül kerültem külföldre, a lánc más szállodáiba. Következett az Intercontinental, majd gyakorlaton voltam csillagos éttermekben, úgy mint Lyonban, Amszterdamban. 13 év külföld után jöttem haza. Nem csak séfként dolgoztam már ekkor, hanem elkezdtem a tanácsadással is foglalkozni. Meglévő és új helyeknek, új szállodáknak és éttermeknek. Így kerültem kapcsolatba a Fenyvessel és az Alsóörssel is. Olyan projekteket szeretek csinálni, melyek érdekesek és izgalmasak. A Balatonon csinálni egy ilyen helyet, felépíteni egy komplexumot, mert, hogy a Fenyvesi Yacht Club pont ilyen-ez pont beleillik a képbe. Ez azért is volt izgalmas, mert oda le kellett vinni egy csapatot és őket ugye be kellett tanítani. Felépítettük először tehát a konyha koncepcióját, majd hozzá kerestük meg a megfelelő embereket. A szálloda igazgatójával ehhez egy komoly csapatmunka kellett. Meg kellett tudni, hogy a tulajdonosok mit is szeretnének pontosan látni és ehhez szerintem mi az, amit el lehet érni. Fontos volt, hogy a helyieket meg tudjuk szólítani. Most télen látjuk csak igazán, hogy milyen nagy számban járnak hozzánk a helyiek és környékbeliek, tehát elmondható, hogy  sikerült elérni a cél, ami valljuk be,az elején még elég nehéznek tűnt.

 

fenyves-rendezveny

 

Mit gondolsz a magyar gasztronómiáról úgy általánosságban? Hol van a helye a világ többi konyhájához képest? Mi magyarok képesek vagyunk azt gondolni, hogy mi vagyunk a legjobbak. Neked, akinek elég nagy rálátásod van a világ többi részére is, mi a véleményed erről a megállapításról?

 

Valóban hajlamosak vagyunk arra, hogy azt gondoljuk, hogy a magyar konyhavilághírű. Azt gondolom, hogy ezzel nincs nagy baj, hiszen sok ország gondolja azt, hogy az övéké a legjobb, leghíresebb konyha, de ezzel együtt helyén kell kezelni ezt a dolgot. Nem vagyunk a leghíresebbek, de egy biztos: a magyar konyha markánsan felismerhető, megkülönböztethető, nem is beszélve arról, hogy ma már van 5 darab 1 csillagos Michelin konyhánk Budapesten. A Bocuse d’Or-on elért sikereink is növelték az ázsiónkat. Szóval egyre feljebb kerülünk a ranglétrán, így egyre inkább elismertek leszünk Európán belül.

 

(Kép forrása: Segal.hu)segal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.